Met de compositie kun je sturen hoe de kijker door de foto gaat. De compositie is niet alleen de plaats van het hoofd onderwerp, maar ook van de omgeving. Door hier goed je keuze te maken kun je het fotografisch beeld nog krachtiger maken.
Bij het maken van een compositie gaat het dus om de plaatsing van het onderwerp of om een manier om de kijker naar een onderwerp te begeleiden.
"Het is een misverstand dat de horizon op 1/3 van de onder- of bovenkant van het beeld geplaatst moet worden".
Je hoort vaak dat een horizon niet in het midden van een foto geplaatst mag worden en ongeveer op een derde van de boven- of onderkant van een foto hoort. Dat is echt een misvatting. De horizon is eigenlijk nooit het onderwerp van de de foto. De plaatsing ervan is dus ook niet aan de compositieregels gebonden, maar juist om het onderwerp te versterken.
Onder een paar voorbeelden, waarbij de horizon anders geplaatst is met als doen het totale beeld te versterken.Ook hier is persoonlijke smaak en voorkeur natuurlijk doorslaggevend.
Verschillende composities
Er zijn verschillende regels om tot een goede compositie te komen. Echter bedenk dat juist het afwijken van die regels ook een heel goed idee kan zijn in bijzondere situaties. Het toepassen van een compensatie is bedoeld om je foto krachtiger te maken. Het helpt om verschillende opnames te maken, waarbij je verschillende composities toepast. Natuurlijk kun je ook je compositie op de computer aanpassen. Realiseer je dan wel dat je mogelijk veel beeldmateriaal weg gooit en dat is eigenlijk jammer.
Overall
Bij een overall compositie is er geen echt onderwerp en doet alles een beetje mee.
De centrale compositie
Dit is vaak ook de beginnerscompositie. Het onderwerp staat midden in het beeld. Als je altijd je foto's op deze manier maakt, dan zijn je kijkers snel verveeld. 
Symmetrisch
Bij een symetrische compositie is de foto over de helft te spiegelen. Links is bij hetzelfde als rechts en/of boven is een spiegeling van de onderste helft. Sommige foto's lenen zich erg goed voor dit type fotografie
Regel van derden
Hierbij is is de fot in negen gelijke vlakken verdeeld. Het onderwerp bevindt zich dan op één van de snijpunten of lijnen
Gulden snede
Dit is een variant van de regel van derden. Bij deze compositie is het middelste vlak iets kleiner. Bij het voorbeeld is de poot op de verticale lijn geplaatst en de kop op de bovenste horizontale lijn.
Gulden spiraal
Tekst
S - Vorm
Tekst
Driehoekscompositie
Tekst
Volgende hoofdstuk: Scherptediepte

Lees ook deze artikelen

Back to Top