Het klinkt misschien een beetje gek, maar als fotograaf ben je continu keuzes aan het maken als je foto's maakt. Het begint natuurlijk al met de keuze iets wel of juist niet te fotograferen. Sommige keuzes komen voort uit je eigen creatieve brein terwijl andere worden ingegeven door de omstandigheden.
De praktijk is vaak dat die keuzes onbewust worden gemaakt. Als je de camera op automatisch zet, dan bepaald de techniek voor een belangrijk deel het uiteindelijke beeld. Ook zie je dat het onderwerp vaak centraal in de foto staat of dat er wordt geflitst, omdat de camera dat nodig vind. Het resultaat kan overigens heel erg mooi zijn.
De basis van fotografie is niet zo moeilijk en aan de andere kant zijn er auteurs die het allemaal behoorlijk ingewikkeld kunnen maken. De waarheid ligt denk ik ergens in het midden. Als je bewuster beeld wilt creëren, dan is het noodzakelijk om je verder te verdiepen. Dat kan door het lezen van boeken, informatie van internet, workshops of zelf door het volgen van een professionele opleiding.
Zelf heb ik gekozen voor een combinatie van bovenstaande en ik heb daar zeker veel van geleerd. Echter maakt dat niet dat je ook een goede fotograaf wordt. Om dat te bereiken is er maar 1 optie. DOEN! Heel veel DOEN! Als je vervolgens kritisch durft te kijken naar je eigen werk, dan zul je zien dat je grote stappen maakt.
Fotografie is voor een deel techniek, hetgeen objectief valt te beoordelen. Voor het andere deel en in mijn ogen het belangrijkste deel is het creativiteit. Dit in de ruimste zin van het woord. Persoonlijke smaak is altijd bepalend of de kijker juist jouw foto mooi vindt.
Tegenwoordig is bijna iedere foto die je in een tijdschrift ziet in meer of mindere mate bewerkt met speciale software. Toen ik begon met fotograferen was mijn gedachte dat de foto altijd direct helemaal goed uit de camera moet komen en nabewerken was alleen voor mensen die niet kunnen fotograferen. Sindsdien is dit veranderd. Wellicht ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niet kan fotograferen en beeldbewerking nodig heb om tot goede foto's te komen. De andere optie is dat mijn oorspronkelijke gedachte gewoon niet klopt. Een camera is een stuk techniek die met tal van ingewikkelde formules komt tot een bepaalde weergave. ondanks dat de techniek steeds beter wordt, blijkt dat een camera eigenlijk helemaal niet in staat is vast te leggen wat ik als fotograaf heb gezien.
Ook blijkt dat het eerste wat je leert tijdens een opleiding dat je niet in Jpeg, maar in RAW moet fotograferen. Zodra je dat doet is nabewerken een must, omdat de camera alleen de ruwe data van de sensor in een bestand levert. Je zal de foto dan zelf digitaal moeten ontwikkelen.
Wat ik wil bereiken is dat je bewust keuzes maakt over de manier waarop je de foto maakt en later nabewerkt. Hierbij hanteer ik mijn eigen ervaringen en ideeën. Ik ben mij bewust dat de meningen en smaken kunnen verschillen. Maak een keuze in wat voor jou wel of niet werkt.
Volgende hoofdstuk: De Camera