Om een foto te kunnen maken heb je een camera nodig. Dit kan van het meest eenvoudige tot zeer professioneel type zijn. Welke camera voor jou het beste is kan ik je niet vertellen. Wel kan je een aantal zaken meegeven die jou kunnen helpen in je keuze.
Waar kun je op letten
Soorten Camera's
Voor deze site benoem ik een aantal voorbeelden van soorten camera's met de belangrijkste voor en nadelen:

Mobiele telefoon 
+ Licht
+ Makkelijk mee te nemen
+ Meestal heb je hem standaard bij je
- Snel last van storende ruis
- Meestal geen RAW mogelijk
- Lastig om zelf in te stellen

Zeer geschikt voor huis, tuin en keuken fotografie, maar minder geschikt voor het echt serieuze werk. Al moet gezegd dat de kwaliteit van de camera's in mobiele telefoons zeer snel steeds beter wordt. Ook zijn er tegenwoordig mooie accessoires beschikbaar en kun je met apps je foto's ook snel een mooi look geven. Kortom zeer veelzijdig zeker als je daarna geen bewerkingen meer op de foto wilt uitvoeren.

Ongeschikt voor situaties met weinig licht en ook voor sportfoto grafie lenen deze camera's zich minder. Als je ahteraf de foto's nog uitgebreid wil bewerken is dit type camera niet geschikt.

Compactcamera
+ Licht
+ Makkelijk mee te nemen
- Snel last van storende ruis
- Meestal geen RAW mogelijk
- Lastig om zelf in te stellen
- Meestal zeer traag

Deze camera is bij uitstek geschikt om mee te nemen op vakantie. Toch verwacht ik dat voor deze camera's, gezien de opkomst en kwaliteit van de mobiele telefoons, geen echte toekomst meer is. Door de grotere sensor zijn ze iets beter bestand voor situaties met weinig licht.

Systeemcamera
+ Verwisselbare opjectieven
+ Goede kwaliteit
+ Ook RAW mogelijk
+ Minder snel last van storende ruis
- Zwaarder
- Sluitertijd vertraging vrij groot

Dit typecamera is sterk in opkomst en levert kwalitatief zeer goede foto's. Doordat ook in RAW gefotografeerd kan worden zijn ook de mogelijkheden voor nabewerking goed. Toch lenen deze camera's zich minder goed voor sportfotografie, omdat de reactietijd tussen het indrukken van de ontspanknop en het feitelijk maken van de foto vaak nog vrij groot is.
Het verschil in kwaliteit en snelheid met de reflex camera's wordt steeds kleiner. Het prijsverschil helaas ook.

(Spiegel) reflex camera
+ Verwisselbare opjectieven
+ RAW
+ Adobe RGB of ProPhoto kleurruimte
+ Zeer snelle reactietijden
+ Minder snel last van storende ruis
- Zwaar
- Vrij duur

Zowel de systeemcamera als de reflex camera's zijn bedoeld voor de serieuze fotograaf. Het is daarom eigenlijk jammer te zien dat heel veel mensen de camera in het standje automatisch laten staan en zo eigenlijk niet het optimale uit de camera weten te halen.
Bestandsformaat
We kennen in de digitale fotografie twee bestandsformaten waarin de camera de foto kan vastleggen. Het type JPEG wordt door alle camera's ondersteund. Het type RAW is vaak alleen beschikbaar in de duurde modellen.

JPEG
- Kleurdiepte 8 bit (ongeveer 16 miljoen kleurcombinatie)
- Kleurruimte RGB (Kleinst beschikbare kleurruimte)
- Beperkte nabewerking mogelijk zonder kwaliteitsverlies
+ Klein bestand
+ Bestand direct te delen en af te drukken

RAW
+ Kleurdiepte 14 bit (mee dan 2000 keer de kleurdiepte van JPEG)
+ Kleurruimte Adobe RGB (veel grotere kleurruimte) of zelfs ProPhoto (Grootst beschikbare kleurruimte)
+ Uitgebreide nabewerking mogelijk zonder kwaliteitsverlies
- Grootbestand
- Nabewerking is altijd nodig
- Moet altijd eerst omgezet naar JPEG om af te drukken of op site te plaatsen

Tip
Als je camera beschikt over de mogelijkheid in RAW te fotograferen zou ik dat altijd doen. De meeste camera's die RAW ondersteunen bieden ook de mogelijkheid zowel een RAW als JPEG gelijktijdig op te slaan, zodat je indien gewenst een beeld ook direct kan publiceren.
Verder staat een camera standaard ingesteld op RGB, verander dit altijd naar Adobe RGB of Profoto. Hoe groter de kleurruimte, hoe meer bewerkingsmogelijkheden je beschikbaar houdt.
Sensorgrootte
Onderstaand zie je een afbeelding van de mogelijk formaten die een sensor heeft. De sensor is het beeldvalk waar alle lichtgevoelige fotosites op liggen en die dus het RAW ruwe beeld vastleggen. In een telefoon zit meestal de kleinste en de Fullframe sensor kom je alleen tegen in de duurdere systeem- en reflexcamera's.

Bij de keuze van je camera is de sensor wel degelijk van belang. Het voordeel van een grote sensor is dat je minder snel last hebt van ruis, omdat er meer ruimte is om de fotosites te plaatsen en de elkaar dus minder kunnen beïnvloeden. Nadeel van fullframe kan voor sommige fotografen zijn dat een groter formaat sensor ook een kleinere scherptediepte heeft. Tevens speelt dat objectieven voor een fullframe sensor veel duurder zijn dan die voor kleinere sensoren.

Bron: Internet CHIP-Fotomagazine

Prijs
Het spreek voor zich dat naarmate je kwalitatief naar steeds betere camera's gaat het prijskaartje minimaal net zo hard mee omhoog gaat. Het is dus ook belangrijk vooraf vast te stellen hoeveel een camera mag kosten. Er zijn tal van mogelijkheden om de beste camera voor jouw doel en jouw budget te vinden.
Hoe werkt een camera?
Het principe is bij iedere camera ongeveer gelijk. In onderstaande ga ik uit van een spiegelreflex om de werking toe te lichten.

Schematische afbeelding van de binnenkant van een camera

1. Het licht valt via de lens van het objectief naar binnen.
2. De diaframaopening bepaald hoeveel licht gelijktijdig wordt doorgelaten.
3. Het licht kaatst via de spiegel en het pentaprisma naar de zoeker
4. Als fotograaf zie je het beeld in de zoeker;
5. Zodra je de ontspanknop volledig indrukt klapt de spiegel omhoog
6. De sluiter van de camera gaat gedurende de ingestelde tijd open.
7. De sensor wordt belicht gedurende de opening van de sluiter
8. De sluiter gaat dicht en de spiegel klapt neer.
9. Als je in RAW fotografeert, wordt alle informatie die op de sensor is gevallen opgeslagen in een bestand.Er vindt geen enkele bewerking plaats op het beeld. Wel maakt de camera een voorbeeld weergave in JPEG formaat, zodat je een indruk krijgt van het uiteindelijke beeld.
10. Als je in JPEG fotografeert, dan wordt de RAW opname in de camera bewerkt. Ruisreductie, Witbalans, Verscherpen, Contrast en tal van andere bewerkingen worden uitgevoerd. Daarna wordt het geheel gecomprimeerd en opgeslagen als JPEG bestand.

Om het geheel voor elkaar te krijgen zit er in een camera een heleboel techniek. In de loop van de andere onderdelen binnen deze site zal ik af en toe een verdieping maken op bovenstaande. Nu zou dit de site alleen maar minder toegankelijk maken en dat is nu net niet mijn bedoeling.   
Volgende hoofdstuk:Belichting

Lees ook deze artikelen

Back to Top