Als je in het ruwe (RAW) formaat fotografeert, dan is er altijd een vorm van nabewerking nodig. Immers je krijgt de ruwe data van de sensor van de camera ter beschikking. Als je in JPEG fotografeert,vindt er ook nabewerking plaats, maar het grote verschil is dat de camera dit dan geheel automatisch voor je doet. Voor standaard huis tuin en keuken fotografie is dit meestal afdoende. Toch is het ook bij die foto's nog heel goed mogelijk het beeld duidelijk te verbeteren.
Nabewerken (postprocessing) is echt iets anders dan beeld bewerken. Bij nabewerken ligt de nadruk op het verbeteren van de kwaliteit van het beeld. Aanpassingen in kleur, verwijderen van vlekjes, ruis of oneffenheden past hierbij. Bij beeld bewerken doe je ook alles wat je bij nabewerken doet, maar voeg je bijvoorbeeld ook nieuwe beeldelementen toe. Op een paar kleine dingen na, is Lightroom alleen geschikt voor nabewerking en heb je Photoshop nodig als je foto's heel uitgebreid wilt bewerken.
De volgorde van optimaliseren
Lightroom schrijf zeker geen vaste volgorde voor waarin je jouw foto's moet nabewerken, maar het is wel verstandig in een vaste volgorde je foto te behandelen. Lightroom doet wel een schot voor de boeg door een aantal panelen in een volgorde aan te bieden.
Basis aanpassingen
1. Lenscorrecties
Elk objectief heeft vaak drie mogelijke problemen, waardoor een foto niet helemaal goed is.
Aan de randen van voorwerpen zijn soms kleine kleurafwijkingen te zien van magenta of groen. Dit komt vooral voor aan de randen van de foto, omdat daar het licht verder is afgebogen door de lens. Groothoek objectieven hebben hier meer last van.
Een ander probleem dat zich ook meer uit bij groothoek objectieven is dat rechte lijnen soms een beetje bol dan wel hol lijken.
Tevens zijn de hoeken van het beeld vaak net wat donkerder (vignet) door de bolling van het glas.
Dit is vaak volledig automatisch te corrigeren doordat per objecttief precies bekend is hoe deze correcties softwarematig verholpen kunnen worden.
Mocht de automatische stand onvoldoende resultaat bieden, of gebruik je een objectief waarvoor geen profiel beschikbaar is, dan kun je de correctie ook volledig handmatig uitvoeren.
De reden dat ik deze correcties als eerste doe heeft er mee te maken dat ik deze correctie altijd uitvoer. In Ligthroom kun je voorinstellingen maken en deze toepassen bij het importeren
2. Belichting, Contrast en Kleur op orde
3. Retoucheren (Vlekjes/ oneffenheden verwijderen)
4. Zorgen dat de aandacht van de kijker wordt gestuurd
5. Ruis verwijderen en verscherpen