Inleiding
In dit hoofdstuk ga ik niet in detail uitleggen hoe Lightroom werkt en stap voor stap de stappen beschrijven die je moet uitvoeren om tot een resultaat te komen. Veel meer wil ik je laten zien hoe ik mijn foto's met behulp van Lightroom organiseer, zodat voor mij een goed werkbare workflow ontstaat. Ik zou je ook zeker aanbevelen een goed boek te komen of een van de vele video's op youtube te bekijken.
j
j
j
j
j
j
j

Importeren
Om binnen Lightroom (verder LR) met een foto te kunnen werken moet je deze eerst importeren in de bibliotheek of wel de catalogus. Voor een aantal zal het gelijk beginnen te dolen van de mogelijkheden die jou tijdens het importeren al worden geboden. Toch is de primaire functie heel basic en makkelijk te begrijpen.
1. Het start met een locatie waar de foto's staan die je in de catalogus wilt importeren. Dit kan een camera zijn, externe opslag of bijvoorbeeld een locatie op je computer.

2. Vervolgens kun je kiezen of je de foto's wil kopiëren, verplaatsen of toevoegen.
- Bij kopiëren (als DNG) komend de foto's op de nieuwe locatie terecht en blijven ze ook bewaarde op de bronlocatie. Als je voor DNG hebt gekozen, komen de foto's op de nieuwe locatie als DNG bestanden te staan, maar blijven de originelen op de bronlocatie ongewijzigd.
- Bij verplaatsen worden de foto's verwijderd van de bronlocatie en staan na het importeren alleen om de doellocatie
- Bij toevoegen is de bronlocatie gelijk aan de doellocatie het enige wat je hier doet is het toevoegen van de foto's aan jouw catalogus.

3. Dit is de locatie waar je foto's komen te staan

In bovenstaand voorbeeld heb ik een aantal foto's van een bron locatie geselecteerd en aangegeven dat ik deze naar een nieuwe locatie wil kopiëren en uiteraard wil toevoegen aan mijn catalogus. Door op de knop Importeren te klikken start het proces.
Het resultaat is dat ik nu 6 foto's beschikbaar heb om te beheren. Natuurlijk komt de kracht van LR pas goed tot zijn recht als je echt gebruik gaat maken van de mogelijkheden die LR je biedt. Dit is zeker belangrijk als de aantallen groter worden.
Bestandsafhandeling
Bij de bestandsafhandeling kun je een aantal zaken instellen
Wijzigen van de naamgeving
Toepassen tijdens import
Bestemming
Importeren vereenvoudigen
Je zal zien dat wanneer je meer fotografeert standaard al een aantal handelingen uitvoert. Het is natuurlijk niet alleen zonde van de tijd, maar gaat ook tot foutjes leiden. Binnen lightroom heb je meerdere opties op standaard al instelling klaar te zetten als je gaat importeren. Het doel van deze functionaliteiten is tijdbesparing
Ontwikkelinstelling
Dit zijn de presets die je binnen lightroom kunt gebruiken. Zeker als je in RAW fotografeert zul je zien dat je standaard een aantal aanpassingen doet. Deze kun je opslaan als een preset. Vervolgens kun je deze preset weer gebruiken bij alle imports die je daarna gaat doen.
Voor mijn foto's heb ik een preset gemaakt, die standaard, de kleurafwijking corrigeert en de helderheid en levendigheid iets aanpassen. Bij ontwikkelinstelling selecteer ik deze preset. Bij het importeren wordt op alle foto's dezelfde aanpassingen uitgevoerd. Het is dus wel van belang alleen heel generieke aanpassingen te doen die je eigenlijk toch standaard  op iedere foto zou toepassen. Uiteraard is het mogelijk na de import de instellingen per foto wee aan te passen of bijvoorbeeld een heel andere preset toe te passen.
Metagegevens
Bij metagegevens heb ik in een voorinstelling gemaakt voor Merlijn | Fotografie. Ik vul hier onder andere de copyright informatie en ik geef standaard iedere foto een rood label. Dit laatste doe ik omdat dit de start is van mijn workflow. In een apart hoofdstuk laat ik mijn volledige workflow zien en hoe je deze zelf kunt maken
Trefwoorden
Bij de trefwoorden kun je trefwoorden invullen die op alle foto's van toepassing zijn. Ook hier weer oppassen dat je het generiek houdt, anders is er van tijdbesparing echt geen sprake.
Voorinstelling importeren
Tot slot kun je ook nog een voorinstelling importeren aan maken, waarbij je de bovenstaande zaken standaard kan opnemen bij iedere import, maar ook of de foto omgezet moetn naar DNG, gekopieerd of alleen toegevoegd.
Voor mijzelf heb ik een voorinstelling gemaakt per camera

Lees ook deze artikelen

Back to Top