Inleiding:
Linksboven de foto zoals deze uit de camera komt. Het is een RAW opname en er zijn een aantal problemen met de opname. De meeste problemen zijn niet al te lastig om op te lossen.
In deze workshop laat ik in een aantal stappen zien hoe je naar het eindresultaat kan komen. Het blijft altijd een kwestie van smaak, maar ik hoop dat je door te kijken naar mijn aanpak net wat makkelijker je eigen foto's een boost kan geven.
De bewerking kost nog geen kwartier en nog geen vijf minuten als je de buizen gewoon in de foto laat zitten.
Probleemgebieden:
- De Kadering is niet netjes.
- De kleuren zijn flets
- De foto is te blauw
- De voorgrond trekt te veel aandacht
- Er is een zeer storend element op voorgrond
Stap 1. Maken van een nieuwe uitsnede
De eerste stap is het kaderen van de foto. Door de spiegeling heb ik ervoor gekozen de  horizon in het midden te plaatsen. Verder vind ik het belangrijk dat er geen losse takken in beeld springen.  De boom links staat nu volledig in beeld en heeft nog iets ruimte.

Toch is het vele malen beter direct tijdens het fotograferen het juiste kader te kiezen. Nu gooi ik veel beeldmateriaal weg, waardoor het ook moeilijker wordt op een groter formaat af te drukken. Voor op de computer of internet is het minder erg.
Stap 2. Verwijderen storend stuk metaal
Het meest storend in het beeld vind ik de metalen buizen op de voorgrond. De voorkeur heeft het natuurlijk iets niet te fotograferen als je het niet op de foto wil hebben. Echter was het door de afstand en het objectief voor mij niet mogelijk dit netjes buiten beeld te laten. Eerlijk gezegd heb ik het op dat moment gewoon niet gezien.

Ik gebruik hiervoor het kloon-stempel. Het werkt het beste als je in kleine stapjes werk en soms ook kleine stukjes overlapt. Als je denkt in grote stappen snel thuis, dan valt het resultaat enorm tegen. Zeker met alle wilde takken kan dit prima in Lightroom. Als het echt lastig wordt met veel rechte lijnen, dan kun je beter uitwijken naar Photoshop.
Stap 3. Kleur en Contrast
Ik start met een heel eenvoudige aanpassing van de witbalans. De camera had deze automatisch ingesteld op 5050. Door deze te verschuiven naar 6000 krijg je dat de foto warmer wordt qua uitstraling en al veel prettiger oogt. Als je in JPEG fotografeert, dan is het corrigeren van de witbalans een ware uitdaging.
In het standaard paneel heb ik ook nog wat andere instellingen aangepast. Door met  <shift>+klik ook een schuifje van witte en zwarte tinten, wordt automatisch het wit-punt en het zwart-punt bepaald.
Bij landschapsfoto's is het gebruikelijk de kleuren iets extra te verzadigen. Pas hier wel mee op dat je niet zwaar gaat overdrijven.
In het HLS paneel, kun je heel gericht kleuren aanpassen. De helderheid van de blauwe tinten heb ik een stukje verlaagd en de verzadiging van de blauwe tinten juist iets verhoogd (aqua +4 en blauw +51) om zo het contrast met de witte wolken iets te versterken.
Met het aanpassingspenseel heb ik een grove selectie gemaakt van de lucht. Met de O- Toets kun je een overlay inschakelen, zodat je kan zien wat je hebt geselecteerd. In de nieuwste versies van Lightroom, kun je gebruik maken van het bereikmasker. Zo kun je bijvoorbeeld alleen bepaalde helderheden selecteren. Dit is echt een heel prettige uitbreiding van de functionaliteit.
De laatste bewerking in kleur en contrast gebruik ik om de linker hoek onderin wat minder aandacht te geven. Hiervoor gebruik ik het verloopfilter en met het penseel kan ik met de <alt> ingedrukt een klein stukje van het grasland uit de selectie weg te halen.
4. Eindresultaat
Als laatste stap werk ik de panelen Details en Effecten bij. Bij details zorg ik voor de uiteindelijke verscherping en verwijder ik eventueel storende ruis. Bij het verscherpen pas ik meestal een masker toe. Door tijdens het verschuiven van het masker de <alt> in gedrukt te houden, krijg je een zwart/wit beeld te zien. Alles wat wit is, wordt verscherpt en de rest niet. Je kan op die manier verscherping van de lucht voorkomen.
Ik vind het zelf altijd wel mooi een licht vignet aan te brengen en klaar is het beeld!

Lees ook deze artikelen

Back to Top