Deze foto is gemaakt in een dierentuin en leet zich vanwege de dramatiek eigenlijk erg goed voor een omzetting naar zwart/wit.

Het omzetten naar een monochroom beeld is lastiger dan je wellicht op het eerste oog zou denken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. 
1. De verzadiging naar -100 zetten
2. Gebruikmaken van een standaard voorinstelling van Lightroom
3. Handmatig, met eventueel gebruikmakend van een voorinstelling om je op weg te helpen.

Ik zal alle drie de methodes laten zien, om je ook echt te laten zien dat de verschillen enorm kunnen zijn.

Voordat je een beeld gaat omzetten naar zwart/wit, is het belangrijk eerst te zorgen dat de foto in de basis op order is. Door het Lensprofiel te corrigeren en de lijnen recht te zetten zorgen we voor een goed uitgangspunt voor verdere verwerking. Andere instellingen laten we nog met rust.

Door toepassen van een lenscorrectie haalt Lightroom de standaard afwijkingen van je objectief weg. Het kan ook handmatig als er geen profiel voor jouw objectief beschikbaar is.

In het paneel Transformatie kun je de foto rechttrekken. Bij deze foto heb ik gekozen om met hulplijnen zelf te bepalen welke lijnen ik echt verticaal wil hebben.

Methode 1. Aanpassen van de verzadiging
De eerste, snelste en eenvoudigste methode is de foto om te zetten naar monochroom door de verzadiging naar -100 te schuiven. Dit heb ik aangevuld met een aanpassing van het wit-punt en het zwart-punt in de foto.
Om een foto te laten voldoen aan klassieke kwaliteitscriteria, moet een beeld een punt hebben dat volledig wit is en een punt dat volledig zwart is.
Tot slot heb ik de schaduwen nog iets opgehaald, om net wat meer details te kunnen zien van de olifant.
Toch ben ik niet tevreden met het eindresultaat.Het geheel toont erg flets en ik vind juist de tekening op de muur essentieel voor de sfeer en compositie van het beeld.
Methode 2. Standaard voorinstelling
Hiernaast een viertal voorbeelden van standaard instellingen die Lightroom heeft om een foto om te zetten naar een monochroom beeld.
1. Hoogcontrast
2. Laag contrast
3. Weergave 1
4. Weergave 5
Je kan naar hartenlust experimenteren met de verschillende voorinstellingen en het kan maar zo direct het gewenste beeld opleveren. Mijn voorkeur gaat bij deze instellingen uit naar de vierde. Ondanks dat ik het resultaat veel beter vind dan het alleen terugdraaien van de verzadiging, voldoet het niet aan het beeld dat ik graag wil bereiken.
Methode 3. Handmatig
Het handmatig omzetten bestaat uit meerdere stappen en dat lijkt op het eerste gezicht veel werk. Toch is dit een klusje van nog geen 20 minuten.

Stap 1. Geef aan dat het een zwart/wit foto moet worden en zorg dat zwart-punt en wit-punt ingesteld zijn.
Stap 2. Met de zwart/wit mix, kun je de intensiteit van de kleuren aanpassen en zo krijg je al meer contrast verschillen tussen de verschillende kleuren.
Stap 3. Selecteer met het aanpassingspenseel de vloer en de voorgrond, zodat deze minder licht worden en iets meer diepte in de foto komt.
Stap 4. Doe nu hetzelfde met de olifant.
Stap 5. Met verloopfilter selecteer je het rechterdeel van de muur.. Zorg wel dat je de vloer weer uit je selectie verwijderd.
Stap 6. Met het radiaal filter over de olifant, trek je net iets meer de aandacht die kant op.
Stap 7. Selecteer met een aanpassingspenseel de muurtekeningen op de muur van de olifant. Door het bereikmasker op luminantie te zetten en de hooglichten uit je bereik te filteren, kun je het contrast in de donkere tinten iets versterken.
Stap 8. Breng een licht vignet aan, zodat de hoeken iets donkerder worden.
Stap 9. De laatste bewerking is het verscherpen en verwijderen van ruis.
Stap 10. Ik zag nog een storende rand helemaal links in de foto. Door de foto iets bij te snijden is dat opgelost en is de foto klaar.

Deze foto is gepubliceerd in Chip Fotomagazine

Lees ook deze artikelen

Back to Top