Inleiding
Om foto's te organiseren zijn er tal van mogelijkheden. De meest eenvoudige is gewoon binnen bijvoorbeeld je windows verkenner te werken met allemaal submapjes en daar je bestanden in te zetten. Met jpg bestanden gaat dat nog, maar met RAW wordt het echt een stuklastiger, omdat windows deze bestanden vaak niet zonder extra tooling in de verkenner kan lezen. Een andere mogelijk het is met online albums te werken en zo zijn er nog onvoorstelbaar veel combinaties.

Ik heb gekozen voor Lightroom om mijn foto's te organiseren om de volgende redenen:
- Het kan zowel met jpg als Raw bestanden werken.
- Je kan alle foto's in 1 map op de hardeschijf zetten en vervolgens foto's al dan niet automatisch in 1 of meer verzamelingen plaatsen.
- Je kan foto's non destructtief bewerken 
- Je kan foto's al dan niet automatisch publiceren
Groot nadeel is wel dat je na Lightroom 6 het pakket alleen nog in een abonnement kan afnemen. Aan de andere kant wil je als serieuze fotograaf ook altijd blijven werken met de meest actuele versie van je software en dat zit dan wel snor.

Als je voor het fotografie abonnement van Adobe gaat, zit daar ook de grote broer fotoshop, Lightroom CC, Lightroom CC Classic, Adobe Portfolio en de app voor op de telefoon bij. Het blijft natuurlijk je eigen keuze.

Ook als je zelf een totaal ander pakket gebruikt voor het beheren en organiseren van je foto's kun je door het lezen van deze site toch op ideeën komen die jou weer helpen de best keuze te maken.
Om handig met Lightroom te werken zijn er een aantal belangrijke stappen te zetten. Met de volgende hoofdstukken help ik je een eind op weg. Het is zeker handig een eenvoudig boek over Lightroom aan te schaffen, omdat mijn site primair gaat over fotografie en niet bedoeld is als handleiding voor een software pakket. 
Hoe ziet een workflow eruit
Nog even los van de tooling die je gebruikt heeft een workflow eigenlijk altijd de volgende stappen.
Het proces begint met het verplaatsen/ kopiëren van de foto's naar een computer. Vervolgens maak ik altijd eerst een grove selectie, waarbij ik drie groepen maak. Foto's die ik goed vind en zeker wil bewaren, foto's waar nog enige twijfel bestaat en foto's die ik zeker niet goed vind. Wees kritisch besteed geen tijd aan foto's die gewoon niet goed zijn. Waarbij goed heel relatief is, omdat ik ook regelmatig foto's bewaar vanwege de herinneringswaarde.

Lees ook deze artikelen

Back to Top